+36 49/524 368
+36 20/ 405 2303
rozsaetterem@gmail.com
Ajánlatkérés - Foglalás
Csomagajánlataink

  Kulturális programok és szabadidős lehetőségek

  Szeretne néhány napot egy olyan helyen eltölteni, ahol a család minden tagja remek programokat talál, és jól szórakozik? A kiránduláshoz a részletes programajánlót alább olvashatja mindenféle hasznos információval.

  Eger

  Eger történelmi múltjával, adottságaival évente több százezer turistát fogad. Eger városát a közgondolkodás elsősorban, mint nemzeti történelmünk dicsőséges küzdelmének színhelyét, a hazaszeretet és hősiesség szimbólumát tartja számon, a törökök felett aratott 1552-es győzelemre emlékezve.
  Eger a művészeti és történelmi értékek egyik leggazdagabb városa, utcái, terei nyitott könyv lapjaiként tárulnak fel a járókelők előtt. Barokk jellegű történelmi belvárosát a XVIII. században élt nagy műveltségű katolikus egri püspökök alakították ki, kiknek igényes elképzeléseit kiváló osztrák, német, olasz származású tervezők és építőmesterek a nagyszerű egri mesteremberekkel együtt valósították meg.
  Eger történelmi múltjával, adottságainak köszönhetően - a borkultúra is szervesen összenőtt. A várost körbeölelő napsütötte lankákon érlelődik a "borok fejedelme" az Egri Bikavér. A Szépasszony-völgy hangulatos pincesorai, csárdái és rendezvényei kitűnő szórakozási lehetőségeket biztosítanak az idelátogatóknak. Borászaink büszkék díjnyertes boraikra: az Egri Bikavérre, az Egri Leánykára és egyéb kiváló minőségű boraikra. Eger évszázadok óta az észak-magyarországi régió egyházi, oktatási és kulturális központja.
  A város híres melegvizű gyógyfürdőjéről. Az Egri Strand és Termálfürdő a város szívében nyújt a család minden egyes tagjának felüdülést. Medencéit hazai és külföldi turisták ezrei látogatják szívesen, de a mozgásszervi betegségekben szenvedők is találnak bajaikra enyhülést és gyógyulást. A gyógyforrások környezetében található az ország egyik legszebb fedett uszodája - a Makovecz Imre által tervezett - Bitskey Aladárról elnevezett uszoda. A város idegenforgalmában a konferenciaturizmus is jelentős szerepet játszik, melyhez kiváló lehetőséget biztosítanak legnagyobb szállodáink konferencia termei.
  A Kis Dobó tér, a Széchenyi utca éttermeinek és kávézóinak teraszai mediterrán hangulatot varázsolnak a nyári hónapokban. Az egri vár, az egri borok, a barokk műemlékek, a termálfürdő, az enyhén lankás táj, a kulturális fesztiválok, történelmi vígasságok és a külföldön is híres vendégszeretet vonzó örök emlékű élményt jelent a városunkat felkereső vendégeknek.

  Eger látnivalói

  Bazilika
  eger-bazilikaMagyarország egyik legnagyobb temploma az egri Főszékesegyház 1831 és 36 között épült klasszicista stílusban. A templom helyén már az építése előtt is egy templom állt. Hossza 93 méter, szélessége 53 méter, a szentély mellett emelkedő toronypár magassága 54 méter. Az épülethez széles lépcsősor vezet, melynek két oldalán Marco Casagrande faragott kőszobrai állnak: Szt. István és László királyok, valamint Szent Péter és Szent Pál alakjai.

  A főhomlokzat jellegét a timpanon és 8 korinthoszi oszlop határozzák meg. A dóm belső terét három kupolaboltozat fedi. A fő és mellékhajók együttesen kereszt alaprajzot adnak az épületnek. A főoltár Donhauser József bécsi festő által készített Szent János képe 1835-ben készült és a mártírhalálat ábrázolja, amint a forró üsthöz hurcolják. A Bazilika orgonáját a XIX. sz. végén a salzburgi Moser cég szállította.

  Egri vár- Dobó István Vármúzeum
  doboistvan-varmuzeumMagyarország egyik leglátogatottabb múzeuma. Az egri vár területén több állandó és ideiglenes kiállítás tartozik hozzá. A Gótikus Püspöki Palotában megismerkedhetünk a vár történetével, a Panoptikumban találkozhatunk az Egri csillagok főszereplőinek életnagyságú viaszfiguráival, a Hősök termében látható az 1552-es várvédők névsora, illetve Dobó István eredeti sírköve. Bepillantást nyerhetünk a vár földalatti erődrendszerének, a Kazamatának egy részébe is.

  Gárdonyi Gézát itt, a várban helyezték örök nyugalomra, sírja a vár délkeleti részén található. A Képtár a Püspöki Palotától balra eső épületben található. Itt megtekinthetjük számos magyar és külföldi barokk festő művét. A Dobó-bástyában 2005 őszén nyílt az "A világ fegyverei - a fegyverek világa" c. kiállítás, amely Péterváry István egri fegyvergyüjtő anyagát mutatja be. A kiállítás megtekintésével a világ kézifegyvereiről az utóbbi évezredet felölelő áttekintést kapunk. Érdemes végigsétálni a vár falán, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

  Gárdonyi Géza Emlékmúzeum
  Az író Gárdony mellől költözött ide, az egri vár mellé. Családjának egy másik házat építtetett, saját ablakait bedeszkázta, ajtaját bepárnázta és tetővilágítást létesített, hogy teljes nyugalomban alkothasson. Itt született meg többek között majdnem kétéves munka után az Egri csillagok (melyet 1899. október 26-án fejezett be), illetve a Láthatatlan ember és az Isten rabjai. A házban látható az író több ezer kötetes könyvtára - melynek fele francia és német nyelvű, az íróasztala az írógéppel és számos kézirat, köztük titkosírással készült jegyzetek.

  Líceum
  liceumA Líceum ma az Eszterházy Károly
  Egyetem központi épülete, mely több rendezvénynek is otthont ad, többek közt itt tartják nyáron az Agria játékok előadásait. Két múzeum is működik az épületben: A 140 ezer kötettel rendelkező Főegyházmegyei könyvtár, melynek mennyezetén a tridenti zsinatot ábrázoló freskó látható és a Varázstorony, ahol 18. századi csillagászati eszközök találhatók. A Líceum tornyának tetején találhatjuk Eger szemét, a Camera Obscurát. Ennek a tükrös szerkezetnek a működtetője bemutatja nekünk a belvárost felülnézetből. A torony teraszáról 53 méter magasból körbenézhetünk a város felett.

  Érseki Palota
  Az Érseki palota 1740-től az egri érsek rezidenciája. Ebben az épületben található Érseki Gyűjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket őriznek. A kiállított tárgyak a XVIII. és XIX. század ötvös- és textilművészetének remekei: kelyhek, szentségtartók, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Endrődy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királynő ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynővé.

  Minaret
  minaretA Mináré (elterjedtebb nevén: Minaret) a török megszállás alatt, 1596 körül épült. Ez Európa legészakabban fekvő török kori emléke. Mintegy 40 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete. A mellette állt dzsámit katolikus káptalani templommá alakították át, majd később lebontották és újat építettek helyette. A faragott homokkőből épült torony tetejéhez közel található körerkélyhez 96 keskeny lépcsőfok vezet fel.

  Dobó tér
  Eger legegységesebb, legzártabb tere. Kisfaludi Stróbl Zsigmond és Stróbl Alajos alkotásai a főtéren állítanak emlékművet az 1552-es többszörös török túlerővel szembeni dicsőséges győzelemnek. A török 40-50 ezer fős hadseregével kb. 2000 fős várnép nézett szembe. Dobó István és maroknyi csapata felesküdött a vár védelmére, és arra, hogy a végsőkig kitartsanak. A közel negyven napos ostrom után a török sereg elvonult a vár alól.

  A felvidék kapujának tartott erőd védőinek, az egri hősöknek ekkor sikerült megállítani a hódító oszmán sereget. A várat a török csak 1596-ban tudta elfoglalni, amikor már zsoldosok védték.

  Minorita Templom
  A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom. Minden nap 11.00, 15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból. Ha szembe állunk a templommal jobbra található a Városháza eklektikus épülete. A térről a Zalár utcán keresztül jutunk el a piacig.

  Kopcsik Marcipánia
  kopcsikKopcsik Lajos Oscar- és Venesz-díjas, olimpiai- és világbajnok mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A bemutatásra kerülő 120 tárgy mindegyike marcipánból készült, mint például egy közel két méteres borospalack, a Minaret kicsinyített mása, és a gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg a mesehősök.

  Város a város alatt
  A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig 3 kilométer hosszan nyúlik el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7x7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. A török megszállás után Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A polgári városban vásárolt két telket - ezeken megépül a palota, és kialakították a hatalmas pincerendszert, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok decimáját (dézsmáját - tizedét) tárolták. Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, állaga folyamatosan romlott. A 80-as évek közepén vasbeton szerkezettel megerősítették, a nagyon veszélyes szakaszokat betömedékelték, ám a csapadék ellen nem szigetelték az alagutakat, így a betonon átszivárgó talajvíz a tufából kimosott mészből cseppkőképződményeket alakított ki.
  Weblap: www.varosavarosalatt.hu

  Nemzeti Bormúzeum
  Az István Pince - Bormúzeum az ország első olyan bormúzeuma, ahol a 22 magyar borvidék több mint 300 féle minőségi és muzeális borai egy helyen, természetes környezetben találhatók meg. Az 1789-1799 között riolit tufába vájt 200 éves egyedülálló pincerendszerben a régmúlt borászati eszközeinek kiállítása mellett megtekinthető a ház borainak érlelése is. Előzetes bejelentkezés alapján.

  Egri Városi Thermálfürdő
  Az egri strandon hét medence található: úszó, gyermek, termál és gyógyvizű medence. A gyógyvíz összetétele: szulfid, kalcium, magnézium és hidrokarbonát. Hofoka: 40 °C. Az enyhén radioaktív gyógyvíz különösen reuma és mozgásszervi betegségekre, csontrendszeri problémákra és kimerültségre van jótékony hatással.

  Török fürdő
  eger-torokfurdoA Török Fürdőt a jelen épületben megszálló törökök építették 1610 és 1617 között. A rekonstrukció megőrizte a muzulmán fürdőkultusz és építészet hagyományait. A török fürdő ma modern balneoterápiás centrum. A kezelések (komplex fürdőterápia, változatos elektroterápiák, gyógytorna- és masszázs) orvosi javaslatra, gyógytornászok és gyógymasszőrök közreműködésével történnek.

  A kellemes hőfokú /32°/, enyhén radonos gyógyvíz a mozgásszervi betegségek minden válfaja (ízületi kopások, ízületi gyulladások, a gerinc degeneratív betegsége) szempontjából igen jó gyógyhatású.

  Érsekkert
  A mintegy 22 hold kiterjedésű parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén látható szökőkutat 2000-ben avatták fel. A francia parképítő művészet hagyományait őrző park 1919 óta közkert. Délnyugati sarkában futball- és teniszpályákat, valamint a stadiont találjuk.